Viete, ako dlho by sa malo grilovať kurča vcelku? Máte predstavu, koľko času potrebuje T-bone steak? Poradíte si s bravčovými rebrami alebo rybími filetmi z lososa? Tu je stručný prehľad grilovacích časov najobľúbenejších druhov mäsa, rýb a zeleniny, ktorý vám tieto otázky pomôže zodpovedať.
Ako dlho sa griluje hovädzie mäso?
- Steaky typu T-bone, rib-eye, filet mignon a pod. s hrúbkou 19 mm sa grilujú 4 až 6 minút na vysokom priamom žiare
- Steaky ako sú T-bone, rib-eye, filet mignon atď. s hrúbkou 25 mm sa grilujú 6 až 8 minút nad priamym vysokým žiarom
- Steaky T-bone, rib-eye alebo filet mignon a pod. s hrúbkou 50 mm sa grilujú 6-8 minút nad priamym vysokým žiarom a potom ešte 8 až 10 minút na nepriamom vysokom žiare
- Flank steaky s hrúbkou 19 mm s váhou 0,68 až 0,9 kg sa grilujú 8 až 10 minút nad priamym vysokým žiarom
- Mäso na hamburger s hrúbkou 19 mm sa griluje približne 8 až 10 minút nad priamym vysokým žiarom
- Sviečkovú s hmotnosťou 1,3 až 1,8 kg grilujeme 15 minút nad priamym stredným žiarom a potom 30 až 45 minút na strednom nepriamom žiare
Ako dlho sa griluje bravčové mäso?
- Čerstvé klobásky s hmotnosťou zhruba 85 gramov sa grilujú 20 až 25 minút nad priamym nízkym žiarom
- Kotlety s hrúbkou 19 milimetrov sa grilujú cca 6 až 8 minút nad priamym vysokým žiarom
- Kotlety s hrúbkou 31 až 38 milimetrov sa grilujú 6 minút nad priamym vysokým žiarom a potom 4 až 6 minút na nepriamom vysokom žiare
- Bravčové rebierka s váhou 1,3 až 1,9 kilogramov sa grilujú zhruba 1 až 2 hodiny na nepriamom strednom žiare
- Bravčová panenka s váhou cca 0,5 kilogramov sa griluje zhruba 5 minút nad priamym vysokým žiarom a potom 25 minút na strednom nepriamom žiare
Ako dlho sa griluje kuracie mäso?
- Kuracie prsia bez kosti a kože s váhou 170 až 226 gramov sa grilujú približne 8 až 12 minút nad priamym stredným žiarom
- Kuracie stehná s váhou cca 113 gramov sa grilujú 8 až 10 minút nad priamym stredným žiarom
- Kúsky kurčaťa s kosťou s váhou 85 až 170 gramov sa grilujú 6 až 10 minút nad priamym nízkym žiarom a potom 30 minút na strednom nepriamom žiare
- Celé kurča s váhou 1,8 až 2,2 kilogramu grilujeme cca 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minút na nepriamom strednom žiare
Ako dlho sa grilujú ryby a morské plody?
- Rybie filety a steaky (platesa, losos, tuniak a pod.) s hrúbkou cca 6,3 až 12,7 milimetrov sa grilujú 3 až 5 minút nad priamym stredným žiarom
- Rybie filety a steaky s hrúbkou 25 až 31 milimetrov sa grilujú 10 až 12 minút nad priamym stredným žiarom
- Ryba s váhou 0,454 kilogramov sa griluje zhruba 15 až 20 minút na nepriamom strednom žiare
- Ryba s váhou 1,36 kilogramov sa griluje zhruba 30 až 45 minút na nepriamom strednom žiare
- Krevety s váhou 42,5 gramu sa grilujú zhruba 2 až 4 minúty nad priamym vysokým žiarom
Ako dlho sa griluje zelenina?
- Špargľa s priemerom 12,7 milimetra sa griluje zhruba 6 až 8 minút nad priamym stredným žiarom
- Kukurica v šupke sa griluje zhruba 25 až 30 minút nad priamym stredným žiarom
- Kukurica bez šupky sa griluje cca 10 až 15 minút nad priamym stredným žiarom
- Cibuľa rozkrojená na polovicu sa griluje približne 35 až 40 minút na nepriamom strednom žiare
- Cibuľa nakrájaná na plátky sa griluje približne 8 až 12 minút nad priamym stredným žiarom
Ďalšie užitočné tipy na správne grilovanie a celý rad zaujímavých receptov nájdete v našich grilovacích kuchárkach. V ponuke nájdete obsiahlu grilovaciu príručku Bible grilování, ďalej špeciálnu kuchárku s receptmi a tipmi na najlepšie steaky a tiež knižku zameranú len a len na hamburgery. Na svoje si prídu aj milovníci bezmäsitých jedál, ktorým môžeme ponúknuť kuchárku Weber vegetariánské grilování a o nič neprídu ani tí, ktorí majú najradšej grilované kuracie, pre ktorých máme v ponuke kuchárku Weber grilování kuřecí maso.