Naša odpoveď:
Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku. Toto bude veľmi náročná téma. Sotva si predstavím "kôrku", hneď sa mi zbiehajú sliny v puse a nemám vôbec chuť na písanie nejakého článku, ale najradšej by sme šli rozpáliť uhlie v grile a niečo hneď ugrilovať, aby tento článok stál za to a nebol plný utrpenia. O čom to celé bude, asi netreba dlho predstavovať.
V prípade grilovaného mäsa môžeme kôrkou myslieť tmavú chrumkavú hornú vrstvu mäsa, jednoducho "kôrka". Kôrčičku získame dlhým grilovaním pri nízkych teplotách. Existuje niekoľko trikov a tipov, ako dosiahnuť tú najlepšiu, najchutnejšiu a najchrumkavejšiu kôrku.
Kôrka je typická práve pre grilované mäsá a konkrétne pre grilované mäsá, ktoré sa napríklad otáčajú na ražni. Kôrka na mäse, to je výsledok mixu korenia, soli, cukru a mazania počas celého grilovania. Je to celkom dlhá a citlivá práca, ale výsledok určite stojí za to. Dokonalá kôrka, to je tretina úspechu celého grilovania.
Celé to je vedecký proces plný rôznych chemických reakcií. Počas vytvárania kôrky totiž dochádza ku karamelizácii, polymerizácii alebo napríklad hibernácii. My tu ale nie sme od toho, aby sme vás poučovali o chémii. Vieme to aj polo-päto.
V podstate by sa dalo stručne hovoriť o tom, že kôrka sa tvorí pri vyparovaní vlhkosti z mäsa pri nízkych teplotách, rozptýlením tepla z ohňa. Ako sa voda vyparuje, tuk v mäse prebubláva a bunky soli prenikajú do mäsa. Väčšie bunky napríklad korenie z mazania zostávajú na povrchu, kde stmavnú av kombinácii s tukom z mäsa sčernejú a tým vytvoria delikátnu krustičku na povrchu mäsa.
Popíšeme vám krok za krokom, ako sa dostať k chutnej kôrke na vašom grile na drevené uhlie. Postupov existuje nepreberné množstvo a čo kuchár, to jedinečný a zaručený recept. My sme sa nechali inšpirovať niekoľkými z nich a urobili sme si taký základný zoznam, ktorý sa nám osvedčil.
Mäso musí získať vrstvu, ktorá je základom kôrky. To nám zaistí práve to, že mäso pred grilovaním naložíme. Naložiť ho môžete do obľúbenej omáčky alebo do zmesi byliniek a určitých ingrediencií, ktoré sme si už vyššie predstavili. Skrátka mali by v určitom pomere obsahovať soľ, cukor a ďalšie obľúbené ingrediencie, ktoré preferujete.Pripravte si svoje grilovacie omáčky alebo môžete využiť hotové omáčky, ktoré sú dostupné na trhu.
Toto je trochu kontroverzný krok, ktorý niekto vôbec neuznáva, ale my ho považujeme za dôležitý predovšetkým, keď chceme dosiahnuť rovnomernú kôrku. Na potieranie mäsa sa skvele hodí zmes jablčného octu, Worcestera, horčica, balsamika a ďalších pikantné ingrediencie. Príde nám, že mazanie mäsa je najlepšia metóda, ako dostať tekutinu na mäso počas grilovania rovnomerne. Lepšie sa s ním pracuje a sú pri tom oveľa lepšie výsledky.
Toto sa rozumie samo sebou, len treba ako v iných prípadoch neustále to opakovať, pretože opakovanie je matka múdrosti, že?! Keď budete grilovať rýchlo a pri vysokých teplotách dostanete len nevzhľadný obhorený kus čohosi, čo rozhodne nebudete chcieť jesť.
To je tiež jedno zo základných pravidiel. Príliš mazanie spomalí proces vytvárania kôrky a proti všetkej logike ho na mäse zostane menej, pretože sa vytvorí väčšia vrstva, ktorá sa jednoduchšie odlúpne a na mäse nezostane nič. Nezískame tak súvislú kôrku a mäso sa neugriluje všade rovnomerne, čo nechceme.
V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom grilovania, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.
Čo už všetci dobre vieme – domáca udiareň je tradičným av posledných rokoch opäť veľmi obľúbeným...
Pretože sa rýchlo blížia vianočné sviatky a koniec roka, pripomenieme si, ako to v tomto období...
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...
Žádné produkty