Naša odpoveď:
Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku. Ryby je pred údením určite treba naložiť. Môžete ich buď nasoliť, tomu sa hovorí suchý spôsob. Ďalšou možnosťou je dať ryby do láku, čo je podľa mňa lepšie, pretože je ryba potom rovnomerne presolená. Čo sa týka množstva soli v náleve, tak je to dosť individuálne. Ak chceme aby ryby boli jemnejšie, tak na liter vody príde 80 g soli, slanší nálev by potom mal obsahovať cca 150 g soli na liter vody. Do nálevu následne môžete pridať korenie podľa chuti. Ak si nie ste istí môžete žmurknúť na vyskúšaný recept na internete, petržlenovou vňaťou a cesnakom však nič nepokazíte. Cesnak nastrúhajte. Ak máte rád výraznú chuť pridajte pokojne 3 strúčiky.
Ryby vložte do várnice, zalejte nálevom a šup s nimi do pivnice. Teplota v pivnici by mala byť do 12 °C. Pokiaľ tomu tak nie je, zvoľte inú miestnosť, alebo použite chladničku. Ryby z nálevu vyberte po 10-tich hodinách. Naložené ryby opláchnite vodou, aby sa z nich zmyl sliz, krv atp.. Ryby nechajte potom uschnúť 30 minút v udiarni, ktorú predhrejte na 90 °C. Po 30-tich minútach teplotu znížte o 10 ° C a uďte ryby 3 hodiny. Na rozdiel od bravčového mäsa alebo mäsových výrobkov odporúčame údiť ryby vždy horúcim dymom. Studené údenie a ryby jednoducho nejdú dohromady. Už len z tohto titulu, že surová, aj keď zaúdená ryba, jednoducho chutí stále ako surová.
V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom údenia alebo udiarní samotných, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.
Čo už všetci dobre vieme – domáca udiareň je tradičným av posledných rokoch opäť veľmi obľúbeným...
Pretože sa rýchlo blížia vianočné sviatky a koniec roka, pripomenieme si, ako to v tomto období...
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...
Žádné produkty