Dobrý deň, doma máme plynový gril Napoleon a dostal som vrece grilovacích peletiek. Existuje nejaký spôsob, ako ich spracovať v plynovom grile?
24.07.2023
Martin H.
Dobrý deň, Martin, ďakujeme za otázku. Áno, použitie grilovacích peletiek v plynovom grile Napoleon je možné. Hoci plynový gril je navrhnutý na použitie s plynom, peletky môžu pridať príjemnú a autentickú grilovaciu chuť Vašim pripravovaným jedlám. Spôsoby, ako využiť pelety v plynovom grile sú hneď dva.
AKO POUŽÍVAŤ GRILOVACIE PELETY V PLYNOVOM GRILE?
Ako použiť grilovacie pelety v plynovom grile za pomoci údiaceho boxu?
Výrobca plynových grilov myslel aj na milovníkov údenia mäsa, a preto do svojej ponuky zaradil nerezový údiaci box Napoleon. Ten jednoducho položíte na horák Vášho plynového grilu a nahradíte ním teda jeden z deflektorov.
- Gril predhrejte na vysokú teplotu asi na 10 až 15 minút. Poklop nechajte zatvorený a nechajte žiare dosiahnuť čo najvyššiu teplotu. Vysoká vnútorná teplota uľahčí zapálenie drevených peletiek, akonáhle vložíte údiaci box do grilu.
- Zatiaľ čo sa gril zahrieva, mali by ste si pripraviť údiaci box. Do krabičky umiestnite dostatočný počet peliet a uzavrite ju. Dbajte na to, aby boli pelety rovnomerne rozprestreté po dne nádoby.
- Ďalej je potrebné nastaviť gril na nepriame grilovanie. Pri väčšine plynových grilov to znamená vypnúť jeden alebo dva horáky. Nádobu na drevené pelety treba umiestniť na zapálený horák, aby plamene mohli pelety zapáliť. Jedlo sa bude pripravovať pri okolitej teplote. Vnútorná teplota by mala zostať okolo 121 °C.
- Akonáhle dosiahnete požadovanú vnútornú teplotu grilu, položte jedlo nad nezapálené horáky. Z boxu na drevené pelety by mal vychádzať dostatočný dym a teplo by malo zostať so zatvoreným vekom stále.
Aké sú výhody údenia grilovacími peletami v plynovom grile?
- Najväčšou výhodou použitia drevených peliet v plynovom grile je dymová chuť, ktorú získate pri grilovaní mäsa.
- Existuje aj niekoľko rôznych príchutí peliet, ktoré môžete do grilu pridať, aby ste zakaždým získali inú chuť. Medzi najobľúbenejšie patrí jablko, hickory, čerešňa a mesquite.
- Pelety zanechávajú menej zvyškov popola ako drevo a drevené uhlie, čo z nich teda robí efektívny zdroj paliva, pokiaľ ho hľadáte.
- Drevené pelety nemusíte pred každým použitím namáčať ako je to pri údiacich lupienkoch.
Ako použiť grilovacie pelety v plynovom grile pomocou liatinovej panvice?
- Liatinovú dierovanú panvicu Lodge naplňte do ⅓ drevenými peletami. Chcete, aby bola takmer plná, ale potrebujete dostatok priestoru na dýchanie.
- Akonáhle gril dosiahne požadovanú vnútornú teplotu, môžete vypnúť všetky horáky okrem jedného. Zistili sme, že ideálna vnútorná teplota by sa mala pohybovať okolo 100-120 °C. Liatinovú dierovanú panvicu Lodge umiestnime nad priamu žiaru a Vaše jedlo na druhú stranu.
- Mäso na grilovanie pripravujte na nepriamom ohni a s použitím dymu. Po 2 hodinách skontrolujte pomocou kvalitného teplomera na mäso priebeh údenia vášho mäsa.
V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom príslušenstva ku grilu alebo samotného grilovania, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne s grilmi a udiarňami Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.