AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Dobrý deň, rád by som si u Vás zakúpil kamado gril od výrobcu PitBoss. Zatiaľ s keramickými grilmi nemám skúsenosti a rád by som sa touto cestou spýtal ako sa vo vnútri tohto grilu reguluje teplota. Vopred ďakujem za odpoveď.
03.06.2021 Adam H.

Naša odpoveď:

Dobrý deň, ďakujeme za Váš zvedavý dotaz. Obrovskou výhodou kamado grilov oproti klasickým grilom na drevené uhlie či plynovým grilom, je ich všestrannosť. Kamado gril ponúka okrem možnosti grilovania – či už priamo alebo nepriamo – aj možnosť pečenia a varenia. Funguje ako teplovzdušná rúra. Okrem toho je v kamado grilu možné aj údiť. Gril tak spája to najdôležitejšie v jednom a navyše v praktickom a páčivom dizajne.

Ako už bolo spomenuté, aby ste mohli grilovať aj nepriamo, výrobca PitBoss už v základe dodáva keramický deflektor, ktorý toto umožňuje. Môžete si tak vychutnať exkluzívnu pochúťku ako je mäso pripravené tzv. metódou „low and slow“.

Aby sme toto dosiahli je veľmi dôležité v grile udržať stálu a nemennú teplotu. K tomu nám ako ukazovateľ dobre poslúži teplomer zabudovaný vo veku grilu.

AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Obrázok 1: Teplomer vo veku

To hlavné ale zaistí 2 prieduchy, ktorými je kamado gril vybavený. Jedná sa o prieduch vo vrchnej časti grilu a o prieduch v spodnej časti, v mieste pod ohniskom.

Vo vrchnom prieduchu sa jednoduchým pootočením záklopky reguluje množstvo vzduchu, ktoré je do grilu privedené. Rovnaký princíp je aj v dolnej časti, kde je umiestnený posuvný kúsok plechu, ktorým sa ovláda prúdenie vzduchu. Sú možné celkom 3 nastavenia, pričom v súčinnosti s nastavením pliešku v miestach dolného prieduchu sa v grile dosiahne požadovaná teplota.

Prvou možnosťou je nastavenie prieduchov do polohy, kedy je privádzané malé množstvo vzduchu. Táto možnosť je ideálna pre údenie, kedy v grile dosahuje teplota cca. 80-100 ° C. Môžete si tak pripraviť a dopriať vynikajúce údené mäso či klobásy.

AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Obrázok 2: Nastavenie horného prieduchu do prvej polohy

AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Obrázok 3: Otvorenie spodného prieduchu pre nízky prívod vzduchu

Ďalším variantom je nastavenie prieduchov do polohy, kedy sú otvorené takmer do polovice. Do grilu tak prúdi viac vzduchu a dochádza k intenzívnejšiemu horeniu a teplota v tomto nastavení môže dosiahnuť 160 – 190° C. Ideálna na prípravu celého kurčaťa, ktoré by malo byť upečené cca. za 1 hodinu.

AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Obrázok 4: Nastavenie horného prieduchu do druhej polohy

AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Obrázok 5: Nastavenie spodného prieduchu pre väčší prívod vzduchu

Posledným nastavením je úplné otvorenie, kedy do grilu prúdi maximálne možné množstvo vzduchu. Pri tomto nastavení môže teplota dosiahnuť maximum a to až 330 ° C. To už je naozaj solídny žiar, kedy pre dokonalú prípravu steakov stačí 5-8 minút.

AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Obrázok 6: Nastavenie do polohy 3

AKO REGULOVAŤ TEPLOTU VO VNÚTRI KAMADO GRILU PITBOSS?

Obrázok 7: Otvorenie dolného prieduchu na maximum

Tento 3. stupeň nastavenia prieduchov sa tiež používa na samočistenie grilu – stačí zahriať gril na 260 ° C počas 30 minút a všetky zvyšky jedla a nečistoty sa spália. V kamade grilu PitBoss nepoužívajte na čistenie vodu – keramika absorbuje vlhkosť a potom tak môže dôjsť k praskline.

Pokiaľ budete mať akékoľvek ďalšie otázky, či už sa jedná o grily, grilovanie, môžete nás kontaktovať na našej zákazníckej linke alebo využiť online kontaktný formulár na našich webových stránkach. Prípadne nás môžete navštíviť v kamennej predajni s grilmi Vladeko v Tachloviciach. Ďakujeme.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít