Naša odpoveď:
Dobrý deň, výrobca liatinového riadu k svojim produktom bohužiaľ žiadny návod na údržbu liatiny nedodáva. Nižšie v texte Vám teda spíšeme súhrn pravidiel, podľa ktorých by sa malo pri práci s liatinovým riadom postupovať, aby Vám dlho a dobre slúžil.
Ide o základný pojem, ktorý by ste mali poznať, ak vlastníte liatinový riad. V skratke ide o olej zapečený do liatiny. Vďaka tomu sa zaistí nepriľnavý povrch prirodzenou cestou. Seasoning je efektívnejší čím dlhšie riad používate. Zo začiatku teda budete musieť použiť pri príprave niektorých jedál viac oleja, než sa panvica či iný riad „zájde“. Pozor tiež na kyslé jedlá ako sú paradajky, fazuľa atď., ktoré by ste mali variť až po vytvorení kvalitného seasoningu. Na urýchlenie tvorby seasoningu odporúčame panvicu po každom varení umyť vodou a ošetriť kuchynským olejom.
Sada 5 ksliatinového riadu Lodge Wildlife v peletovom grile Pit Boss Navigator 1150
Pri čistení liatinového riadu sa vyhnite umývačke, drôtenke a agresívnym umývacím prostriedkom. Tie by mohli poničiť vyššie spomínaný seasoning. Toto je základné pravidlo na čistenie riadu vyrobeného z liatiny. Ďalej sa pozrieme na odstraňovanie ďalších nečistôt a neduhov, ktoré môžu Váš liatinový klenot postihnúť.
Pokiaľ na liatinový riad pôsobí vlhko po dlhšiu dobu, môže zhrdzavieť. Dochádza k tomu napríklad keď ho necháme príliš dlho odmočiť, alebo ho omylom umyjeme v umývačke. Na vine môže byť tiež nedostatočné osušenie panvice či hrnca.
Keď sa hrdza predsa len nejakým tým nedopatrením na riade objaví, vydrhnite povrch nádoby drôtenkou za pomoci teplej vody a saponátu. Následne predmet dôkladne osušte. V ďalšom kroku naneste na vonkajšie aj vnútorné liatinové časti tenkú rovnomernú vrstvu kuchynského oleja (ak by ho bolo veľmi môže sa stať, že povrch panvice bude lepkavý). Liatinový riad umiestnite hore dnom do rúry vyhriatej medzi 230 až 260 °C. Riad ideálne umiestnite na horný rošt, aby bolo možné zachytávať prebytočný tuk do nádoby či alobalu pod roštom. Po hodine vyberte nádobu z rúry a nechajte ju vychladnúť. Pokiaľ je to nutné, tento postup opakujte, pokiaľ sa na panvici nevytvorí typický patinový povrch.
Nerezová škrabka na liatinový riad 20x20 cm perfektná na čistenie liatiny
Nedostatočné množstvo oleja alebo zatiaľ nedostatočný seasoning môžu zapríčiniť, že sa pripečú kusy jedla k povrchu liatiny. Tomuto problému sa dá predísť, ak pridáte pred varením do panvice lyžičku oleja a zahrejte ju na sporáku alebo v rúre. Týmto sa zníži tendencia pripekania jedla k panvici. Po varení drôtenkou či škrabkou odstráňte pripečené zvyšky jedla a povrch nádoby vydrhnite nylonovou kefkou, handričkou alebo hubkou bez drsného povrchu a potom liatinový riad osušte. V poslednom kroku do nádoby votrite hrubú vrstvu oleja. Dbajte na to, aby bol olej rovnomerne rozotrený po celom povrchu nádoby.
Škrabka na liatinový riad – vrúbkovaná vhodná pre grilovacie liatinové panvice s vrúbkovaným dnom
Odlamujúce sa šupinky z liatinového povrchu nie sú výnimočným javom. Dochádza k tomu predovšetkým pokiaľ nádoba nie je dostatočne dobre ošetrená ochrannou vrstvou. Šupinky odstránite tak, že povrch liatiny ľahko vydrhnete, votriete doň tenkú vrstvu oleja a dáte ju hore dnom do rúry predhriatej medzi 230 a 260 °C. Do spodnej časti rúry umiestnite alobal, aby mal prebytočný tuk kam odkvapkávať. Po dlhšej dobe používania by k odlupovaniu malo dochádzať len minimálne, pretože ochranný povrch panvice bude pevnejší.
Môžete si ich všimnúť napríklad pri čistení liatinových nádob. Ide o zvyšky ochrannej vrstvy panvice, ktoré nie sú nijako nebezpečné. Postupom času sa ich výskyt bude zmenšovať.
Dochádza k nemu, pokiaľ je na povrchu príliš hrubá vrstva oleja. Zbavíte sa ho tak, že liatinovú nádobu umiestnite opäť hore dnom do rúry predhriatej ako v predchádzajúcom prípade medzi 230 a 260 °C. Po vychladnutí postup opakujte, pokiaľ ste sa nezbavili všetkých lepkavých častí na prvý pokus.
Prípravou aromatických jedál, nedostačeným čistením môžete spôsobiť, že váš liatinový riad bude zapáchať. Prvé riešenie je nechať nádobu v predhriatej rúre na 205 °C na 15 minút. Tento proces by nás mal zbaviť pachov, nie však ochrannej vrstvy nádoby (seasoningu). Ďalší spôsob využíva obyčajnú kuchynskú soľ, ktorou posypete povrch liatiny, ktorú následne ráno vypláchnete. Radikálne riešenie, ktoré odporúčame v prípade, že nezaberie ani jedna z dvoch možností je nádobu vydrhnúť a opatriť ju novou ochrannou vrstvou alebo seasoningom.
Zásady, ktorými je dobré sa riadiť pri príprave pokrmov v liatinovom riade:
Kožené rukavice Petromax Aramid Pro 300
V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom starostlivosti o liatinový riad, neváhajte a obráťte sa na nás. Môžete volať na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne s grilmi a udiarňami v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.
Pretože sa rýchlo blížia vianočné sviatky a koniec roka, pripomenieme si, ako to v tomto období...
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...
Vianoce sa blížia a my sme pre vás pripravili skvelý výber vianočných darčekov, ktoré potešia...
Žádné produkty