Naša odpoveď:
Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku. Skutočne existuje jeden jednoduchý spôsob, ako grilované mäso otestovať a spoznať v akej fáze prepečenia sa nachádza, alebo či ho už môžete servírovať. Zaobídete sa bez digitálneho teplomera, iba za potrebou vlastných prstov jednej ruky.
Určite už ste o tom počuli a možno sa trochu čudovali, že takýto test môže fungovať. Veď všade čítate, že jedine dobrý teplomer je schopný naozaj správne určiť teplotu mäsa a nič iné nie je také spoľahlivé. Ale možno Vás po prečítaní tohto článku presvedčíme, že to naozaj ide a určite to stojí za vyskúšanie. Tento jednoduchý test Vám bude fungovať pri grilovaní na akomkoľvek grile, nech sa jedná o elektrické grily, grily na drevené uhlie, plynové grily, keramické grily alebo grily na drevené pelety.
Samozrejme platí, že čím viac skúseností máme, tým je určenie teploty mäsa touto teplotou spoľahlivejšie. Ale ako sa pekne po slovensky hovorí: „Žiadny učený z neba nespadol.“ Tak sa ním skúste riadiť a nebuďte smutní alebo nahnevaní, keď napríklad na začiatku nebudete úplne úspešní. Metóda spočíva v tom, že dlbnete do mäsa, aby ste zistili, či už je mäso hotové.
Tu je popis samotného postupu:
Otvorte dlaň, uvoľnite ruku. A ukazovákom druhej ruky stlačte oblasť otvorenej dlane medzi palcom a spodnej časti dlane. Ruka musí byť skutočne uvoľnená, aby simulovala správne surové mäso.
Zatlačte špičkou ukazováka na špičku palca ruky. Mäsitá časť pod špičkou palca, pokiaľ ju stlačíte je ako mäso, ktoré je grilované na spôsob "rare", čo znamená polosurový alebo krvavý.
Jemne stlačte špičkou prostredníka špičku palca. V tomto prípade nepretlačíte mäsitú časť palca toľko a to znamená, že sa pretlačí rovnako ako mäso stredne prepečené (medium).
Jemne proti sebe zatlačte špičkami prstenníka a palca. Mäso palca sa zase pretlačí trochu iným spôsobom a takto sa chová, pokiaľ sa ho dotknete, mäso zase o stupeň ďalej ako stredne prepečené, čo sa v angličtine označuje ako „medium done“.
Jemne zatlačte proti sebe špičkami malíčka a palca. Mäsitá časť na spodnej časti palca. Tu je palec dosť pevný a skoro sa nepohne, a to je presne ako, keď siahnete na úplne prepečené mäso (well done).
V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom grilov alebo samotného grilovania, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.
Čo už všetci dobre vieme – domáca udiareň je tradičným av posledných rokoch opäť veľmi obľúbeným...
Pretože sa rýchlo blížia vianočné sviatky a koniec roka, pripomenieme si, ako to v tomto období...
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...
Žádné produkty