Ako údiť klobásy teplým dymom?

Dobrý deň, v jednom z vašich článkov som narazil na typ údenia. Myslím, že to bolo niečo ako „údenie za pomoci teplého dymu“. Čo je na to potrebné? Môžem tým údiť klobásy? Aký je rozdiel v chuti oproti klobásam, ktoré sa údia klasickým spôsobom?
01.02.2022 Roman V.

Naša odpoveď:

Ako údiť klobásy teplým dymom?

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku. Údiť klobásy v domácej udiarni sa dá niekoľkými spôsobmi. Medzi tie najpoužívanejšie patrí údenie studeným dymom, údenie teplým dymom a údenie horúcim dymu. Rozdiel je predovšetkým vo vnútorných teplotách udiarne počas údiaceho procesu. Ak by ste si chceli o tomto type údenia prečítať viac, môžete sa pozrieť na článok na našom blogu venovaný údeniu teplým dymom, kde sme túto tému rozobrali viac dopodrobna.

Údenie klobás teplým dymom

Ako údiť klobásy teplým dymom?

Suroviny na údenie klobás

Ako pri každom inom údení, tak aj pri údení klobás teplým dymom budeme potrebovať kvalitné suroviny. Tu je ukážkový zoznam. Receptov na údené klobásy je nepreberné množstvo, takže neberte tento zoznam prísad ako niečo pevne dané. Takmer každý recept na klobásy v sebe obsahuje kombináciu chudého a tučného mäsa, spolu s korením. Na údenie klobás budeme potrebovať:

  • 1,5 kg chudého bravčového mäsa (napríklad pliecko)
  • 1 kg bôčika
  • 5 g mletého korenia
  • 2 g mletej rasce
  • 1 g majoránky
  • strúčik cesnaku
  • 50 g soli
  • 0,5 l vody
  • 5 metrov črievok na údenie (vyšlemovaných)
  • Postup pre údenie klobás teplým dymom

Ako údiť klobásy teplým dymom?

Fáza údenia klobás

Klobásy vložte do predhriatej udiarne na 70 °C a nechajte otvorené dvierka, aby klobásy uschli. Následne dvierka zatvorte a teplotu v udiarni stiahnite na 60°C. Čo urobíte tak, že mierne obmedzíte prívod vzduchu, v prípade klasickej udiarne. Pri digitálnej elektrickej udiarni je potrebné nastaviť teplotu na ovládacom paneli udiarne. Klobásy pri tejto teplote udíme 6-10 hodín. Klobásy je potom možné dovariť 15 minút v horúcej vode o cca 80 °C.

Ako údiť klobásy teplým dymom?

Čím sa líšia klobásy údené teplým dymom

Vďaka vysokej teplote v udiarni nebudú mať klobásy surovú chuť a zároveň sú hotové rýchlejšie, ako je to pri údení studeným dymom. Naproti tomu údenie studeným dymom predĺži trvanlivosť údeniny až o niekoľko mesiacov. Horúci dym, ktorý sa tiež na údenie klobás využíva, sa od teplého dymu líši kratšou dobou prípravy klobás a tiež tým, že klobásy nezískajú onú jedinečnú dymovú arómu, teda aspoň nie v takej miere.

Ako údiť klobásy teplým dymom?

V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom údenia alebo samotných udiarní, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít