Ako údiť kura?

Dobrý deň, chcel by som v udiarni skúsiť urobiť niečo čo by jedli aj deti. Tie naše majú rady hydinu. Napadlo ma, že by som skúsil údiť kura. Veľmi ale neviem ako na to. Poradili by ste mi s tým prosím?
16.09.2022 Ondrej R.

Naša odpoveď:

Pozdravujeme, Ondra. Údenie kurčaťa sme si už párkrát vyskúšali a môžeme jedine odporučiť. Základom pre údené kura je poctivý rôsol, do ktorého mäso pred údením naložíme.

Lák na údené kura

Na lák na údenie kurčaťa si pripravte tieto suroviny:

  • 2 litre vody
  • 100 g soli alebo pragandy
  • nádobu na vodu

Soľ vo vode zamiešajte a nechajte 5 minút povariť. Následne počkajte až nálev trochu vychladne a dajte ho do chladničky. Až bude mať rôsol cca 6 ° C kura do neho celé ponorte a dajte späť do chladničky aspoň na 16 hodín.

Ako údiť kura?

Ako dlho a na koľko stupňov údiť kura?

Ako údiť kura?

Kurča z láka vyberte, osušte a ideálne nechajte hodinku odpočívať pri izbovej teplote. Medzitým si môžete rozkúriť udiareň. Teplota by sa v nej mala pohybovať medzi 80-90°C. Hydina sa údi pri vyšších teplotách, aby sa zničili nežiaduce baktérie, ktoré môže mäso obsahovať. Mäso budete údiť približne po dobu 6 hodín. Vďaka teplomeru na mäso, budete presne vedieť, kedy je kura hotové. V tomto prípade potrebujeme dosiahnuť vnútornú teplotu 65 ° C v kuracích pŕs (jadro mäsa) po dobu minimálne 10 minút.

Ako údiť kura?

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít