Aký olej použiť pri grilovaní?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je olivový olej vhodný na grilovanie na plynovom grile? Ďakujem.
29.12.2020 Magda D.

Naša odpoveď:

Dobrý deň, ďakujeme Vám za otázku. Grilovanie môže byť veľmi jednoduchá príprava jedla, pri ktorej sa dá užiť množstvo zábavy. Lenže tiež existuje množstvo faktorov, ktoré grilovanie pokazia. Patrí sem aj správny výber oleja na marinádu alebo na samotné grilovanie. Pokiaľ máte naplánované grilovanie, nákup potravín a prípravu grilu. Nezabúdajte ani na to, aby ste si zaobstarali ten správny olej.Druhov olejov je nepreberné množstvo. Existujú rastlinné a živočíšne, ktoré sa hodia na grilovanie, ale nie každý olej sa hodí ku každému mäsu, zelenine alebo ovociu. Je potrebné vybrať si ten správny. Pokiaľ si v tomto nie ste istí, je tento článok určený práve pre vás.

Aký olej použiť pri grilovaní?

Aký olej vybrať na grilovanie

Na grilovanie na všetkých typoch grilov vr. Vami spomínaného plynového grilu sa všeobecne odporúčajú oleje, ktoré majú vysoký dymový bod, ako sú rastlinné oleje, repkový olej, olivový olej po prvom lisovaní, ryžový olej alebo olej lisovaný z jadierok hroznového vína. Olivový olej ako extra-panenský olivový olej majú len nízky dymový bod, tzn. že je tieto oleje sa prepaľujú už pri nízkych teplotách a stráca svoju chuť. Najhoršie ale je, že sa tiež stávajú karcinogénnymi už okolo teplôt 68 °C. Olivový olej je výborný do zeleninových šalátov alebo na dochutenie jedál až po grilovaní.

Aký olej použiť pri grilovaní?

Marinády a mazanie

Marinády na mäso sú tekuté a obsahujú korenie a bylinky. Marinády môžu byť kyslé, pretože obsahujú ocot, citrónovú šťavu alebo alkohol. Ale môžu obsahovať aj také zložky ako ananás, papáje alebo kivi. Marináda má dva účely, prvá je dostať do mäsa určitú chuť a druhý účel je zmäkčiť mäso. Mazanie má len jeden účel, a to dodať mäsu chuť. Mazanie, to je mix byliniek a korenia. Mäso sa mazaním natrie tesne pred grilovaním, takže doba na ovplyvnenie chuti je len veľmi malá. Pokiaľ mäso naložíte do marinády niekoľko hodín pred grilovaním a dáte ho do chladničky, chuť bude prestúpená až do mäsa.

Opakované používanie marinády

Alebo večná otázka, či je možné znovu použiť marinádu. Možno to určite je, ale v žiadnom prípade to neodporúčame! Nemôžete totiž stopercentne zabrániť tomu, aby sa v už použitej marináde nemnožili nebezpečné baktérie, ktoré spôsobujú črevné problémy. Pokiaľ si ale urobíte viac marinády, tak jednoducho časť oddeľte na ďalšie grilovanie. Pokiaľ marináda neprišla do kontaktu s mäsom, môžete ju použiť bez obáv. Veľa odborníkov a šéfkuchárov dokonca uprednostňuje použitie iných tukov ako je olej. Ten sa vraj na grilovanie nehodí a hrozí pri jeho použití vznik karcinogénnych látok. Ale to už je na inú debatu. Záleží v každom prípade na vás, čo vám vyhovuje a čo od grilovania očakávate.

V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom grilovania neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít