Čo znamená termín preúdenia klobás?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na termín preúdenia klobás? Často počúvam tento termín, ale mám len kusé informácie. Môžete ma prosím poradiť?
06.08.2024 Ivan S.

Naša odpoveď:

Dobrý deň, Ivane, preúdenie klobás je výrobný proces, pri ktorom sa klobásy, ale aj ďalšie údeniny znovu vyúdia aj napriek tomu, že boli už raz uvarené a údené. Tento postup je užitočný hlavne v prípade, že túžite klobásam dodať intenzívnejšiu dymovú chuť a výraznejšiu farbu. Preúdenie môže byť obzvlášť potrebné a výhodné v domácich podmienkach a pre domácu výrobu, kedy je dôležité, aby údeniny vydržali dlhšie a boli chuťovo nápaditejšie. Pri správnom prevedení môže preúdenie významne zdokonaliť kvalitu vašich klobás a urobiť ich ešte chutnejšími a na pohľad lákavejšími.

Čo znamená termín preúdenia klobás?

Pri preúdení je zásadné dodržať správny postup. Po prvom vyúdení, ktoré určuje základnú chuť i arómu, ide na rad varenia, ktoré tepelnou úpravou zaručia ich bezpečnú konzumáciu. Po vychladnutí klobásy vrátime do udiarne na ďalšiu krátku fázu údenia. V tomto prípade by mala teplota dymu byť stredná, ideálne medzi 60 - 70 ° C, a doba údenia kratšia, cca 1 - 2 hodiny. Pri správnom postupe dodatočnej fázy údenia získajú klobásy intenzívnejší dymový tón a bohatšiu chuť bez toho, aby došlo k ich úbytku štiav alebo vysušeniu.

Čo znamená termín preúdenia klobás?

Preúdenie klobás má aj svoje zdravotné výhody a benefity. Pri spôsobe tohto dvojitého údenia a varenia sa môže pomôcť znížiť množstvo karcinogénnych látok, ktoré sa môžu tvoriť pri dlhšom údení pri vyšších teplotách. Kombinácia varenia a údenia garantuje, že klobásy budú dobre zakonzervované a zároveň veľmi chutné. Prúdené klobásy majú tiež výraznejšiu štruktúru a môžu byť uskladnené dlhšiu dobu bez toho, aby tratili na kvalite. Tento postup je ideálny pre údenárov hobíkov, ktorí chcú svojim výrobkom poskytnúť niečo navyše a predĺžiť ich trvanlivosť. Pre milovníkov údenia a grilovania organizujeme kurz výroby tradičných domácich údenín - klobás, salámov atď. pod vedením majstra v odbore mäsiarstva Jana Málka.

Čo znamená termín preúdenia klobás?

V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom domácich klobás alebo Vás bude zaujímať čokoľvek ohľadom údenia, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne s grilmi a udiarňami Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít