Naša odpoveď:
Dobrý deň, Ivane, preúdenie klobás je výrobný proces, pri ktorom sa klobásy, ale aj ďalšie údeniny znovu vyúdia aj napriek tomu, že boli už raz uvarené a údené. Tento postup je užitočný hlavne v prípade, že túžite klobásam dodať intenzívnejšiu dymovú chuť a výraznejšiu farbu. Preúdenie môže byť obzvlášť potrebné a výhodné v domácich podmienkach a pre domácu výrobu, kedy je dôležité, aby údeniny vydržali dlhšie a boli chuťovo nápaditejšie. Pri správnom prevedení môže preúdenie významne zdokonaliť kvalitu vašich klobás a urobiť ich ešte chutnejšími a na pohľad lákavejšími.
Pri preúdení je zásadné dodržať správny postup. Po prvom vyúdení, ktoré určuje základnú chuť i arómu, ide na rad varenia, ktoré tepelnou úpravou zaručia ich bezpečnú konzumáciu. Po vychladnutí klobásy vrátime do udiarne na ďalšiu krátku fázu údenia. V tomto prípade by mala teplota dymu byť stredná, ideálne medzi 60 - 70 ° C, a doba údenia kratšia, cca 1 - 2 hodiny. Pri správnom postupe dodatočnej fázy údenia získajú klobásy intenzívnejší dymový tón a bohatšiu chuť bez toho, aby došlo k ich úbytku štiav alebo vysušeniu.
Preúdenie klobás má aj svoje zdravotné výhody a benefity. Pri spôsobe tohto dvojitého údenia a varenia sa môže pomôcť znížiť množstvo karcinogénnych látok, ktoré sa môžu tvoriť pri dlhšom údení pri vyšších teplotách. Kombinácia varenia a údenia garantuje, že klobásy budú dobre zakonzervované a zároveň veľmi chutné. Prúdené klobásy majú tiež výraznejšiu štruktúru a môžu byť uskladnené dlhšiu dobu bez toho, aby tratili na kvalite. Tento postup je ideálny pre údenárov hobíkov, ktorí chcú svojim výrobkom poskytnúť niečo navyše a predĺžiť ich trvanlivosť. Pre milovníkov údenia a grilovania organizujeme kurz výroby tradičných domácich údenín - klobás, salámov atď. pod vedením majstra v odbore mäsiarstva Jana Málka.
V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom domácich klobás alebo Vás bude zaujímať čokoľvek ohľadom údenia, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne s grilmi a udiarňami Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.
Čo už všetci dobre vieme – domáca udiareň je tradičným av posledných rokoch opäť veľmi obľúbeným...
Pretože sa rýchlo blížia vianočné sviatky a koniec roka, pripomenieme si, ako to v tomto období...
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...
Žádné produkty