Ktorý syr vybrať na údenie?

Dobrý deň, mám udiareň Borniak a mám problémy s údením syra. Syr sa mi v udiarni vždy roztečie a vyčistiť jej potom je poriadna fuška. Poradili by ste mi prosím, ako vybrať syr na údenie, aby k tomuto problému nedochádzalo? Ďakujem.
22.09.2021 Matúš R.

Naša odpoveď:

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku. V Čechách sa najčastejšie údi eidam (obsah tuku 30% a viac), ďalej je potom populárny gouda, parenica či oštepok. Syry sú u nás dobre dostupné a odporúčame vyskúšať. Uvidíte, že potom čo prejdú udiarňou, sa z nich stanú delikatesami na vašom tanieri. Hľadáte syr do udiarne pre získanie prvých skúseností s údením syrov, odporúčame spomínanú parenicu či oštepok, pretože u nich nehrozí, že by sa Vám v udiarni roztiekli.

Ktorý syr vybrať na údenie?

Ak hľadáte netradičný syr na údenie potom odporúčame vybrať jeden z tohto zoznamu…

  • Mozzarella
  • Čedar (Cheddar)
  • Brie
  • Švajčiarsky syr (napríklad Gruyère)
  • Pepper jack alebo aj Monterey Jack
  • Parmezán
  • Stilton

sú to len naše tipy existujú aj ďalšie syry, ktoré sú vhodné na použitie v udiarňach. Pri výbere syra však pamätajte na to, že čím viac obsahuje tuku, tým bude kratšia doba jeho prípravy. Obsah tuku však nie je jediným faktorom, ktorý konečnú dĺžku údenia ovplyvňuje. Dôležitá je aj hmotnosť syra. Pretože veľký kus roztavíte s ďaleko väčším úsilím a dlhšiu dobu ako malý.

Ktorý syr vybrať na údenie?

Nedá sa presne povedať, že by existoval nejaký syr, ktorý nie je vhodný na použitie v udiarni, nebojte sa experimentovať, pretože najlepší údený syr je ten, ktorý vám bude chutiť!

V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom údenia alebo samotných udiarní, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít