MÔŽE PELETOVÉMU GRILU UŠKODIŤ GRILOVANIE V HORÚCICH LETNÝCH DŇACH?

Dobrý deň, v nedeľu máme naplánovanú oslavu, ale zároveň má byť najteplejší deň za poslednú dobu. Máme peletový gril Louisiana Premier LG1200FP, môžu vysoké vonkajšie teploty grilu nejako uškodiť? Ďakujem.
13.07.2023 Nikola P.

Naša odpoveď:

Dobrý deň, Nikola, ďakujeme za otázku. Leto je hlavnou sezónou grilovania, grily sú teda priamo určené na prípravu jedla v teplých letných dňoch. Samozrejme, pri príprave pokrmov v peletových griloch počas najteplejších dní v roku treba mať na pamäti niekoľko vecí.

Váš peletový gril Louisiana Premier LG1200FP je veľký tmavý kus kovu, takže jeho ponechanie na slnku bude mať rovnaký účinok, ako keď v letnom dni nasadnete do auta, ktoré stálo na nekrytom parkovisku. Keď je obzvlášť horúco alebo slnečno, vnútorná teplota grilu môže stúpnuť na teplotu blízku teplote pečenia bez toho, aby bol zapnutý, najmä keď je umiestnený na slnku. Keď k tomu pridáte oheň, zistíte, že gril len ťažko udrží teplotu nižšiu, než akú už samo o sebe spôsobilo slnko.

MÔŽE PELETOVÉMU GRILU UŠKODIŤ GRILOVANIE V HORÚCICH LETNÝCH DŇACH?

Z tohto dôvodu, hoci s grilom nie je nič v neporiadku, môže byť udržanie veľmi nízkej teploty pečenia (hovoríme o 100 °C a menej) za veľmi horúceho počasia problém a teplota sa môže pohybovať nad teplotou, ktorú ste nastavili.

Tu je niekoľko tipov, ako sa s týmto problémom vysporiadať:

  • Neprepadajte panike. Pokiaľ je udržiavaná teplota o niečo vyššia, než na akú ste gril nastavili, jedlo sa len o niečo rýchlejšie pripraví – a stále bude mať lahodnú príchuť dreva.
  • Premiestnite gril mimo dosahu priameho slnečného svetla. To je dôležité najmä v horúcich slnečných dňoch a malo by sa to robiť, aj keď gril nie je zapnutý.
  • Pri dlhom a pomalom pečení, ako je bôčik a bravčové zadné, začnite grilovať skoro ráno. Dokonca môžete zvážiť prípravu cez noc.

 Zvážte recepty s vyššou teplotou pečenia alebo dokonca úpravu niektorých svojich obľúbených nízkoteplotných receptov. V horúcich mesiacoch budete mať najstálejšiu teplotu, keď gril nastavíte na 120 °C a viac. Väčšina druhov mäsa pripravovaných pri teplote 100 °C zvládne aj 135 °C.

MÔŽE PELETOVÉMU GRILU UŠKODIŤ GRILOVANIE V HORÚCICH LETNÝCH DŇACH?

5 TIPOV NA GRILOVANIE V EXTRÉMNYCH TEPLOTÁCH

  1. Zostaňte hydratovaní. Najväčším rizikom pri dlhšom pobyte na horúcom letnom slnku je dehydratácia. Počas grilovania majte po ruke dostatok vody, a hlavne ju používajte. Skvelé sú aj športové nápoje, ktoré pomáhajú nahradiť sodík a ďalšie dôležité elektrolyty, ktoré sa strácajú v dôsledku potenia.
  2. Nápoje pre dospelých obmedzte na minimum. Keď vonku stúpa teplota, váš prvý inštinkt môže byť siahnuť po ľadovom pive alebo kokteili. Alkohol však podporuje dehydratáciu, takže buď počkajte s prípitkom na skvelú vonkajšiu atmosféru, kým sa teplota neskôr počas dňa nezníži, alebo pite s mierou a zároveň si doprajte veľa a veľa vody.
  3. Zostaňte v tieni. Pri príprave miesta na grilovanie zvážte možnosť prípravy pokrmov v chladivom tieni stromu alebo ešte lepšie investujte do nehorľavého výsuvného prístrešku, ktorý je možné umiestniť nad gril bez ohľadu na to, či grilujete na záhrade, v parku alebo na pláži.
  4. Vezmite si so sebou správne náradie. Nielenže je vonku extrémne horúco, ale teplo vychádzajúce z grilu, keď kúzlite, ešte viac podporí váš boj proti dehydratácii a možnému úpalu. Zatiaľ čo štandardné kuchynské kliešte a špachtle môžu vo väčšine dní stačiť, investície do tých, ktoré sú 40 cm dlhé alebo dlhšie, vás udržia ďalej od priamej žiary grilu. Rovnako aj rukoväte krytu grilu budú pravdepodobne výrazne teplejšie než obvykle, takže než siahnete po rukoväti, zvážte nasadenie žiaruvzdornej rukavice.
  5. Vhodne si naplánujte jedálniček. Pri príprave jedálnička zvážte pokrmy, ktoré je možné pripraviť vopred. Sezónnu zeleninu je možné grilovať skôr počas dňa, ochutiť olivovým olejom a balzamikovým octom a podávať ju studenú, zatiaľ čo kukuricu na klase je možné grilovať v šupke, kým nie je pekne zuhoľnatená, odložiť ju a potom ju tesne pred podávaním na pár minút hodiť späť na zakrytý gril. Zvážte aj grilovanie čerstvého ovocia, ktoré môžete podávať ako studenú prílohu alebo ako dezert na grilovanom koláči s kvapkou čokoládového sirupu.

V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom peletových grilov alebo Vás bude zaujímať čokoľvek ohľadom grilovania, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne s grilmi a udiarňami Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít