Naša odpoveď:
Čo robiť, keď Vášmu peletovému grilu počas grilovania dôjdu pelety? Ak je gril stále nastavený na požadovanú teplotu, môžete zásobník bez problémov doplniť. Avšak, ak v násypke už nie sú žiadne pelety a gril sa vypol, vyberte grilované potraviny z grilu a prejdite procesom doplnenia, aby slimák začal podávať pelety do ohniska.
Áno, grilovacie pelety môžete do peletového grilu pridávať aj počas varenia. Stačí otvoriť veko zásobníka a pelety doň dosypať. Ak ste pred prípravou jedla skontrolovali násypku, s týmto úkonom si pri krátkom varení nemusíte robiť starosti. Pri dlhom varení však pravdepodobne budete musieť v priebehu grilovania aspoň raz skontrolovať množstvo peliet v zásobníku.
- Ak sa pelety minú, znamená to, že násypka je úplne prázdna. Nejaké pelety ale ešte môžu zostať v podávacom slimáku a teplota grilu nebude ovplyvnená.
- Ak bol gril bez dozoru a v násypke došli pelety, môžu byť v slimáku prázdne vrecká. V takom prípade sa teplota grilu zníži, pretože slimák podáva pelety cez prázdne vrecká v slimáku. Pridaním ďalších peliet sa gril dostane na nastavenú teplotu.
- V prípade, že sú násypka aj slimák prázdne, teplota klesne a gril sa sám vypne. Ak k tomu dôjde, vyberte potraviny a udržujte ich v teple v rúre, zatiaľ čo sa budete venovať grilu. Akonáhle gril vychladne na dotyk, odoberte rošty, tepelný štít a skontrolujte ohnisko, či sa v ňom nehromadia pelety. Navyše, je to vhodná chvíľa na vysatie prípadného popola, najmä ak ste ho už dlho nečistili. Naplňte do zásobníka ďalšie pelety a gril znova zapnite. Slimák potom začne pelety presúvať do popolníka. Akonáhle sa tak stane, gril vypnite a vložte vnútorné kusy späť do grilu. Akonáhle gril dosiahne správnu teplotu, môžete pokrm opäť vložiť dovnútra.
K tunelovaniu dochádza, keď sú pelety stále v násypke, ale kvôli lievikovitému tvaru ich hmotnosť nie je dostatočná na to, aby pelety tlačila dole do slimáka. Pravdepodobne ste sa s tým stretli pri dlhom pečení. Keď si to všimnete, pelety stačí rozhrnúť, aby ste zaistili dostatočný prísun, inak sa pelety z grilu „vytunelujú“. Pokiaľ sa tunel príliš zväčší, slimák nedosiahne na pelety, čo spôsobí stratu teploty alebo vypnutie grilu.
Keď v zásobníku peletového grilu dôjdu pelety, gril sa sám vypne. To ale znamená, že pokiaľ sa nechá bez dozoru dlhšiu dobu, jedlo môže dosiahnuť teplotu takzvanej nebezpečnej zóny, v ktorej sa môžu rýchlejšie množiť baktérie. To je situácia, kedy sa potraviny nechajú dlhšie ako hodinu ležať v rozmedzí teplôt 5 °C až 60 °C.
Vedeli ste, že...
... existuje nebezpečná zóna teplôt potravín?
Baktérie otravy jedlom sa rýchlo množia v potravinách podliehajúcich rýchlemu skazeniu pri teplotách v rozmedzí od 5 °C do 60 °C (nebezpečná teplotná zóna). Minimalizujte dobu skladovania týchto potravín pri týchto teplotách, aby boli potraviny bezpečné. Medzi potraviny podliehajúce rýchlemu skazeniu patria napríklad morské plody, hydina, mäso, vajcia, mliečne výrobky a varené zvyšky.
V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom peletových grilov, alebo Vás bude zaujímať čokoľvek ohľadom grilovania, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne s grilmi a udiarňami Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.
Pretože sa rýchlo blížia vianočné sviatky a koniec roka, pripomenieme si, ako to v tomto období...
Vybrali ste pod stromček pre manžela zlý obal na gril? Zistil Váš kamarát, že liatinový rošt čo...
Vianoce sa blížia a my sme pre vás pripravili skvelý výber vianočných darčekov, ktoré potešia...
Žádné produkty