Prečo máme z udiarne kyslé klobásy?

Dobrý deň, idem k Vám s otázkou. S nadšením sme si vyudili pár kúskov mäsa a niekoľko kíl klobás z diviny. Bohužiaľ všetky klobásy sú kyslé. Čo sme urobili zle? Ďakujem.
24.10.2023 Marek Z.

Naša odpoveď:

Dobrý deň Marku, nepíšete síce, aký typ udiarne máte, ale pravdepodobne kyslé klobásy spôsobilo to, že Vám udiareň počas procesu údenia klobás začala dechtovať.

Prečo máme z udiarne kyslé klobásy?

Tvorenie dechtu je tesne späté s typom dreva, ktoré na údenie v domácej udiarni použijete. Keď je drevo mokré alebo má veľa kôry, môže sa na mäsu usadiť viac dechtu, než je obvyklé. Dechtovanie je jednou z najbežnejších chýb pri údení. Údeniny postihnuté dechtom možno rozpoznať hlavne vďaka ich veľmi tmavej, skoro čiernej farbe a výraznej aróme kyslej spáleniny. Najškodlivejšie varianty dechtu sa v udiarni objavujú pri náhlych teplotných výkyvoch alebo pri veľmi vysokých teplotách. Prečo je to tak? Väčšinou je to spôsobené nedostatočným riadením prietoku dymu v udiarni.

Prečo máme z udiarne kyslé klobásy?

Preto majú naše drevené udiarne Master Smoker tri miesta, kde môžeme teplotu a ťah dymu regulovať. Prvá je priamo na ohnisku, druhá je v prívodnom komíne ku komore udiarne a posledná tretia je v komíne komory udiarne. Vďaka jednoduchej regulácii ťahu dymu dosiahnete ľahko nemennú teplotu, či už udíte studeným, teplým alebo horúcim dymom.

Vedeli ste, že...

... techniku ​​údenia používali naši predkovia už od pradávna? V tej dobe to bolo údenie a sušenie jediným spôsobom, ako uchovať mäso po dlhšiu dobu.

V prípade, že budete mať ďalšie otázky ohľadom drevených udiarní Master Smoker alebo iné otázky k udiarňam, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít