Prečo sa nám pri výrobe klobás nedarí správne plniť črievka?

Dobrý deň, opakovane sa snažím vyrobiť si domáce klobásy. S väčším alebo menším úspechom sa nám doma nedarí dobre plniť črievka. Niekedy sa trhajú, alebo sa lepí jedno k druhému. Môžete popísať podrobnejší návod ako postupovať a nejaké tipy a triky? Ďakujem.
07.08.2024 Marek T.

Naša odpoveď:

Dobrý deň Milane, ďakujeme za otázku. Plnenie črievok je kľúčový krok pri výrobe klobás, ktorý môže spríjemniť alebo naopak pokaziť výslednú kvalitu a vzhľad vašich údenín. Vždy začínajte správnou prípravou čriev, čo je základ pre správne plnenie. Strievka, či už prírodná alebo umelá, musí byť pred použitím dobre prepláchnutá a namočená vo vlažnej vode, aby zmäkla a bola pružná. Aby sa odstránila prebytočná soľ a všetky nečistoty, treba prírodnú črievku dôkladne prepláchnuť zvonku aj zvnútra. Strievka sa často skladujú nasolené. Pre jednoduchú prácu je dobré nechať črievka namočená niekoľko hodín, najlepšie cez noc. To zaistí, že budú dostatočne elastické a mäkké. To potom uľahčí ich natiahnutie na plniaci nadstavec a samotné plnenie.

Prečo sa nám pri výrobe klobás nedarí správne plniť črievka?

Plnička klobás je nevyhnutným nástrojom pre túto činnosť. Môžeme používať ručný, mechanický alebo elektrický variant. Plnenie začína tým, že črevo opatrne nasadíte na plniacu trubicu. V prípade, že používate ručnú plničku dbajte na to, aby bol valec dobre pripevnený k stolu a trubica čistá. Pri plnení držte črevo pevne, ale zároveň nie kŕčovito, aby zmes mäsa mohla voľne prúdiť a črevo neprasklo. Podstatné je vyvíjať taký tlak, aby bola náplň prúdila rovnomerne a klobásy mali rovnakú hrúbku. Pokiaľ zmes do črievka prúdi príliš rýchlo, môže dôjsť k prasknutiu črievka alebo k vzniku vzduchovej bubliny. Elektrické plničky majú tú výhodu, že sú rýchlejšie a majú rovnomernejšie plnenie. To je príjemná vlastnosť, pokiaľ pripravujete väčšie množstvo klobás.

Prečo sa nám pri výrobe klobás nedarí správne plniť črievka?

Akonáhle sú črievka naplnené, je nutné ich rozdeliť na jednotlivé klobásy. V pravidelných intervaloch sa musí otáčať črievkom. Obvykle každých 10 až 15 centimetrov. Záleží na vašich preferenciách. Pokiaľ pri plnení vzniknú vzduchové bubliny, odporúča sa ich prepichnúť ihlou alebo špendlíkom, aby vzduch unikol a klobásy boli rovnaké. Následne nechajte klobásy trošku oddýchnuť, najlepšie zavesené na chladnom a dobre vetranom mieste. Pomôže to stabilizovať náplň a umožní črievku priľnúť k mäsu. Ak plánujete klobásy údiť, dajte ich sušiť do udiarne cez noc, aby trochu uschli.

Prečo sa nám pri výrobe klobás nedarí správne plniť črievka?

Plnenie črievok je technický proces, ktorý si vyžaduje určitý cvik a trpezlivosť, ale v ako každom inom remesle aj tu s troškou praxe a vôle sa stane ľahkým a rutinným bodom pri výrobe domácich klobás. Poctivá príprava čriev, rovnomerné plnenie a starostlivé rozdelenie klobás zaistí, že vaše domáce údeniny budú mať skvelú chuť a profesionálny vzhľad. Používanie kvalitných ingrediencií a dodržanie správnych techník a postupov určite prinesie výsledky, na ktoré budete pyšní. Pokiaľ sa budete chcieť niečo priučiť a odštartovať svoju „údenársku kariéru“ môžeme vám k tomu pomôcť na našich kurzoch výroby domácich údenín.

Prečo sa nám pri výrobe klobás nedarí správne plniť črievka?

V prípade, že Vás bude zaujímať ako údiť klobásy teplým dymom alebo Vás bude zaujímať čokoľvek ohľadom údenia, neváhajte a obráťte sa na nás. Volať môžete na našu zákaznícku linku, ďalej je Vám na našich webových stránkach k dispozícii kontaktný online formulár alebo sa za nami môžete vydať do našej kamennej predajne s grilmi a udiarňami Vladeko v Tachloviciach. Tu sa môžete s prípadnými otázkami obrátiť na jedného z našich technických poradcov.

Kategórie produktov

Aktuality

Archív aktualít